Basında Emlak.Net

Emlak.Net Basın Odası

Emlak.Net hakkında basında çıkan haberler, röportajlar ve makalelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Emlak.Net Uyarıyor: Konut Alırken Dikkatli Olun!

Ev sahibi olmak herkesin hayalini süsler. Fakat ev alırken binbir türlü soru ve sorun peşinizi bırakmaz. Konut alımı ile ilgili kafanızı karıştıracak tüm soruları sektörün en güvenilir emlak sitelerinden biri olan Emlak.Net sizin için yanıtladı.

- Konut alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar nelerdir?
Konut alırken herkesin yaptığı bir hata vardır. Bu hata kimi zaman telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açar. Bu büyük hata nedir derseniz cevabımız konut projeleri hakkında detaylı bilgi edinmemek olacaktır. Konut alırken ilk dikkat etmeniz gereken projenin tamamı ile ilgili bilgi sahibi olmaktır. Konut yapımının gerçekleşeceği arsa üzerinde herhangi bir şerh, ipotek, haciz veya başka takyidat var mı? İnşaat ruhsatı alınmış ve proje bu ruhsata uygun ilerliyor mu? Tüm bu sorulara yanıt bulmanın en kolay yolu mümkünse bağımsız SPK lisanslı bir değerleme firması tarafından yapılan projenin ekspertiz raporudur. Bu rapor sizi projeler ile ilgili en doğru bilgiye ulaştıracaktır.

- Bu aşamadan sonra neler yapmamız gerekir?
Evin projesi ile ilgili tüm detayları öğrendiniz, ikinci adımınız ise projenin bulunduğu bölgeyi analiz etmek olacaktır. Projenin mevcut gelişimi, konut arzı, kiralık talebi ve ulaşım imkanlarını öğrenin. Arzla birlikte, yeni projelerinin mevcut bölgede başlayıp başlamayacağı sizin için araştırılacak konular başında gelsin.
Tüm bunları yaptık ve bir sorunla karşılaşmadık. Ama halen içimiz rahat değil. Ne yapmamızı önerirsiniz?
Konutunuz ile ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamak istemiyorsanız firmanın daha önceden yaptığı projeleri araştırın. Eğer firmanın tamamlanmamış bir projesi var ise fiyatlar cazip bile olsa o firmadan uzak durun, sizi mağdur edebileceğini unutmayın.

- Tüm bunları yaptık ve konutu satın almaya karar verdik. Ödeme işleminin tamamlanmasının ardından nasıl bir yol izlemeliyiz?
Konutu aldınız, yapacağınız ilk işlem kat irtifak tapusunu üzerinize almak ve şartları adil bir sözleşme ile yazılı hale getirmek olmalıdır. Birçok firma, projesini 'satış vaadi sözleşmesi' (SVS) ile satar, tapu devrini ise konut teslimi sırasında yapar. Bu durumda SVS'yi iyice incelenmelisiniz, sizi ağır yükümlülükler altına sokacak maddeleri sözleşmelerden kaldırtmalısınız. Yaptığınız sözleşmede teslim tarihinin ve zamanında teslim edilmemesi durumunda uygulanacak şartların yazılı olarak belirtilmiş olması gerekir. Eğer firmaya güvenmediğiniz ve sizi kuşkulandıran bir durum oluştuysa sözleşmeyi noterden yapın ve tapuya şerh koydurun.